2014. 11. 10.

Prés

Szólj hozzám!

Orbán Viktor beszorult. A libikóka elromlani látszik. Ha nem rendeződik a viszonya az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal összeroppanhat a nyomás alatt. A nemzetközi helyzet romlása választás elé állítja a Kreml-barát politikával kísérletező, nacionalista-populista magyar kormányt, ami, mint lakmusz papír mutatja a világ nagy hatalmainak képlékeny viszonyainak alakulását. 

A legendás Rizikó társasjátékban érzem magam, ahol percek alatt cserélnek birodalmak gazdák, a hatalmak unottan lökdösik seregeiket titkos világuralmi stratégiájuk részeként. Új világrend? Naponta hangzanak el különböző kontinensek urainak beszédeiben. Moszkva arra törekszik, hogy foglyul ejtse a politikai szövetségeseit. Ennek egyik eszköze, hogy fokozzák Kelet-Európa energiafüggőségét Oroszországtól, és ezt a függést hosszú távon igyekeznek kormányközi befolyássá alakítani. Magyarország a Déli áramlat jogrendszerbe beültetett támogatásával fejet hajt a törekvés előtt és faltörő kos módjára szembe megy az Unióval. Ám az Európai Unióban is megváltoztak az erőviszonyok. Egy új korszak kezdődhet Európában. 

Jean-Claude Juncker, a bizottság új elnöke mind a programjával, mind a biztosok kiválasztásával új lapot kíván nyitni az unió történetében. Túl lép a Barroso-bizottság évtizedes tétlenségét, és lendület ad majd az integrációnak. Nem lesznek elnézőek Magyarországgal sem. Erre lehet garancia Frans Timmermans holland biztos, aki a minőségi jogalkotásért, az intézményközi kapcsolatokért, a jogállamiságért és az alapjogi chartáért lesz felelős. A holland baloldali politikust sokan a jogot illetően keményvonalasnak tartják, így Orbánék a jogalkotási gyakorlatukért könnyen a célkeresztbe kerülhetnek. Az biztos, hogy óvó szemük Magyarországon lesz. 

Tőle kell tartani: Frans Timmermans
Amerikában meg csak szidnak és szidalmaznak. A New York Times szerkesztőségi vezércikkben marasztalja el az országunkat hétről hétre. Volt és jelenlegi elnökök külpolitikai problémaként kezelnek minket, és kitiltják vezetőinket az országukról. Egyre csak szorítanak a présen, és ott vergődik benne a mi megrendíthetetlen miniszterelnökünk.